PAGO

Om duurzame inzetbaarheid te bevorderen, moet je weten wat er bij je werknemers speelt. Wij kunnen je hiermee helpen.

PAGO staat voor Periodiek Arbeidsgezondheidskundig Onderzoek. Het is een medisch onderzoek dat regelmatig wordt uitgevoerd bij werknemers om eventuele vroegtijdige gezondheidsproblemen te identificeren en beroepsziekten op te sporen die gerelateerd kunnen zijn aan het werk.

Met een PAGO kun je als werkgever inzicht krijgen in de gezondheidstoestand van je werknemers en kun je tijdig ingrijpen om gezondheidsproblemen te voorkomen of te behandelen. Het doel van een PAGO is dan ook het bevorderen van de gezondheid en het welzijn van je werknemers, het voorkomen van arbeidsgerelateerde gezondheidsklachten en het bevorderen van duurzame inzetbaarheid. Salude kan je daarbij helpen. Ons ervaren, multidisciplinaire team identificeert de mogelijke risico’s en adviseert je over de gerichte acties die je hierop kunt ondernemen.

De fases van een PAGO

In de onderzoeksfase van een PAGO beoordelen we de verschillende gezondheidsaspecten van werknemers, zoals de fysieke en mentale gezondheid, de werkbelasting, en de werkgerelateerde risico’s. Het onderzoek wordt gedaan door een of meer van onze betrokken kerndeskundigen – de bedrijfsarts, hogere veiligheidskundige, arbeidshygiënist en arbeid- en organisatiepsycholoog – en kan onder andere bestaan uit een vragenlijst, lichamelijk onderzoek, laboratoriumtests en indien nodig aanvullende specialistische onderzoeken.

Vervolgens identificeren we de potentiële gezondheidsrisico’s, zoals blootstelling aan gevaarlijke stoffen, fysieke belasting of werkgerelateerde stress en adviseren onze specialisten zowel de werknemer als werkgever over de beschermende maatregelen die moeten worden genomen. Deze maatregelen kunnen variëren van het aanpassen van werkprocessen en het vertrekken van voorlichting, tot het bieden van persoonlijke begeleiding. Vroege preventie om ziekte en uitval te voorkomen, staat in ieder geval bovenaan de agenda.

Omdat we bij Salude houden van het werken vanuit overzicht, zul je als werkgever een gedetailleerd rapport ontvangen van het PAGO en werken we in co-creatie aan een praktisch stappenplan om de werknemers in jouw organisatie duurzaam inzetbaar te maken.

Het verschil tussen een PAGO en PMO

Net als het PAGO is het PMO (Preventief Medisch Onderzoek) een medisch onderzoek, bedoeld om de gezondheid en het welzijn van werknemers te bevorderen. Waar de PAGO zich richt op individuele werknemers en bedoeld is om de gezondheidssituatie van deze individuele werknemer in kaart te brengen, richt het PMO zich op de gehele organisatie en alle werknemers. Het PAGO wordt periodiek aangeboden, terwijl het PMO meestal eenmaal per jaar of meerder jaren uit wordt gevoerd.

De persoonlijke aanpak van de PAGO richt zich daarnaast op de specifieke risico’s die verband houden met het werk van de werknemer met als doel om problemen vroegrijdig te identificeren en hierop passende maatregelen te nemen. Het PMO biedt een breder perspectief en richt zich op de algehele gezondheid en het welzijn van werknemers om de gezondheidsrisico’s op organisatieniveau te identificeren en de duurzame inzetbaarheid van alle medewerkers te bevorderen, door ook op deze gezondheidsrisico’s te anticiperen.

Salude voert zowel PAGO’s als PMO’s uit. Wil je hier meer over weten? Neem dan contact met ons op voor meer informatie, of plan een vrijblijvende afspraak in.

De PAGO, PMO en RI&E

Zowel het PAGO en het PMO worden gebaseerd op een RI&E (Risico-Inventarisatie en -Evaluatie). Dit omdat de inhoud van het PAGO passend moet zijn bij de situatie op de werkvloer, oftewel: waar de arbeidsrisico’s voorkomen. Deze risico’s worden dus eerst in de RI&E geïdentificeerd en vervolgens in het PAGO en PMO geïntegreerd. Andersom kan de data uit het PAGO en PMO ook weer als input gelden voor de RI&E.

Arbodienstverlening en verzuim

Iedereen is wel eens een dag ziek. Maar wat gebeurt er als het algehele verzuim binnen een bedrijf toeneemt? Dan wordt er gezocht naar redenen voor dit verzuim, met betrekking tot gezondheid, veiligheid en welzijn op het werk. Hiervoor wordt een arbodienstverlener ingeschakeld.

Bij Salude streven we ernaar om werkgevers te helpen een gezonde en veilige werkomgeving te creëren, waarin medewerkers optimaal kunnen presteren. Niet alleen om het huidige verzuimcijfer van jouw bedrijf omlaag te brengen, maar om van curatief, via preventief, duurzame inzetbaarheid te bevorderen.

Onze diensten

Hendrerit conubia diam proin primis convallis metus a pretium in massa himenaeos. Aenean fermentum in consectetuer metus ad duis dictumst est maecenas. Iaculis aenean phasellus parturient malesuada molestie nibh litora fringilla.

Wil je meer weten?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Onze diensten

Waar we je nog meer mee kunnen helpen

Of het nu gaat om het voorkomen van verzuim, het begeleiden van zieke medewerkers, het ontwikkelen van een gezondheidsbeleid of het uitvoeren van medische keuringen, wij hebben de expertise en ervaring om je te helpen. Bekijk hieronder onze diensten:

Verzuimbegeleiding

Arbodienstverlening

Verzuimbegeleiding

Verzuim is een uitdaging waar veel bedrijven mee te maken krijgen. Het kan een aanzienlijke impact hebben op zowel de medewerkers als de organisatie als geheel...
Lees verder

PAGO

Advies & begeleiding

PAGO

PAGO staat voor Periodiek Arbeidsgezondheidskundig Onderzoek. Het is een medisch onderzoek dat regelmatig wordt uitgevoerd bij werknemers om ...
Lees verder

RI&E

Advies & begeleiding

RI&E

RI&E staat voor Risico-Inventarisatie en -Evaluatie. Het is een systematische inventarisatie en evaluatie van de risico's op het gebied van veiligheid, gezondheid...
Lees verder

Medische keuringen arbodienstverlening

Medische keuringen

Medische keuringen arbodienstverlening

Medische keuringen in de arbodienstverlening sector, ook wel beroepsgerelateerde medische keuringen genoemd, zijn keuringen die voor bepaalde risicovolle...
Lees verder

WMO

Medische keuringen

WMO

Wanneer de zelfredzaamheid en daarmee maatschappelijke participatie van mensen verslechterd, kunnen zij aanspraak maken op de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO)...
Lees verder

Participatiewet

Medische keuringen

Participatiewet

Voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt is werk vinden en behouden vaak erg lastig. Om hen zoveel mogelijk te laten participeren in het arbeidsproces en daarmee bij te dragen aan hun...
Lees verder

Ook werken aan positieve gezondheid voor jouw werknemers?

Neem contact met ons op! Ons team van professionals staat voor je klaar om je te adviseren en ondersteunen bij het creëren van een gezonde en veilige werkomgeving voor jouw organisatie en medewerkers.