Meer verzuim dan ooit door psychische klachten, vooral onder jongere werknemers

Het verzuim vanwege psychische klachten is dit jaar gestegen tot het hoogste niveau ooit. 26 procent van alle gemiste werkdagen in Nederland, viel in het eerste kwartaal van dit jaar in de categorie psychisch verzuim, meldt de Arbo Unie.

Enkele jaren geleden waarschuwde Arbo Unie er al voor dat deze stijging eraan zat te komen. In 2019 voorzag de organisatie dat in 2030 een kwart van alle verzuim psychisch zou zijn. De stijging heeft zich dus een stuk sneller voltrokken.

De stijging deed zich voor in alle leeftijdsgroepen, maar is het sterkst onder jongere werknemers.

Personeelstekorten

Corné Roelen, bedrijfsarts bij Arbo Unie en hoogleraar bedrijfsgeneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen, ziet in de druk van sociale media een mogelijk verklaring, maar hij kijkt ook naar de personeelstekorten die overal spelen. “Daardoor krijgen jongeren geen goede ondersteuning en begeleiding bij de start en worden ze in het diepe gegooid. Iets wat we vooral in de zorgsector zien. Daar is te weinig personeel om jongeren goed in te werken.”

En tegelijkertijd leidt het personeelstekort tot een grotere druk op werknemers, zegt Roelen. “In sommige organisaties gaat het zelfs zó ver dat werknemers geen (vakantie)verlof meer kunnen opnemen.”

Opvallend aan de cijfers is dat het aantal mensen dat zich ziekmeldt op het werk, voor zowel lichamelijke als psychische klachten, minder is dan voorheen. Toch is het totale verzuim dus wel hoger in Nederland, omdat de mensen die verzuimen veel langer uit de running zijn.

Bron: RTL nieuws – 5 juli 2023 15:42

Deel dit bericht

Categorieën